diumenge, 11 d’octubre del 2020

En Toni "Llano"

 

1971

En Toni "Llano" a ses festes de Sant Bartomeu. Tenia 6 anys


En Toni a ses festes de Sant Joan

St Joan de Missa, meitat dels anys 70. Antoni Llabrés Pastor, En "Toni Llano". Un dels cavallers més joves que han sortit a ses Festes de St. Joan (tenia 6 anys, si no vaig errat). Son pare, en Victoriano "Llano" Llabrés, era de Ciutadella però estava de pagès a Mahó. Gran Caixer i cavaller,desaparegut prematurament, molt conegut a tota Menorca. (comentari de Francesc Pons)


Una altra d'en Toni LLano a Sant Joan



1971
En Toni "LLano" a les festes de Sant Lluís

EN TONI “LLANO”. Ses festes patronals de Sant Lluís i d’altres pobles de s’illa de 1971 van tenir en sa qualcada i es jaleo un cavaller d’excepció, un fiet de només sis anys.

Nat el 1965, José Antonio Llabrés, en Toni “Llano”, tenia tres anys quan es seus pares van anar as lloc de Biniparratx Gran, a Sant Lluís, on hi van estar durant deu anys. Son pare, en Laureano, tenia un cavall negre en es lloc i va comprar un potro que li va posar de nom Químico. Durant un parell d’anys el va ensenyar, mentre es seu fill li anava darrere i somiava en qualcar-lo.

Molts capvespres, quan havia enllestit ses feines des lloc, son pare agafava es seu cavall, posava es seu fill damunt en Químico i tots dos anaven qualcant per es camins i carrers encara sense asfaltar des Cap d’en Font i Binissafúller. En Toni tenia una vertadera passió per es cavalls, hi duia molt de gust i no va estar molta estona a aprendre a dominar-lo.

El 1971, en Laureano va decidir que sortiria amb es seu fill, que només tenia sis anys, a sa qualcada de ses festes de s’illa -excepte Ciutadella i es Mercadal. A Sant Lluís, en Toni va sortir perfectament uniformat: sa levita era en realitat una americana negra de mariner, ses sabates eren de xarol, sense ses polaines perquè en aquells anys es cavallers no en duien, i s’Ajuntament li va deixar sa guindola, que era massa grossa per a ell i li van posar paper de diari perquè s’ajustés as cap.

És ver que es potro no botava, sinó que anava caminant amb en Toni damunt per enmig de sa gent que hi havia en es jaleo, però tothom feia una gran festa en veure a un fiet tan petit com a cavaller. En Toni, que va sortir amb son pare a ses festes de Sant Lluís durant quatre anys més, sempre va guardar amb orgull sa canya verda i sa cullereta de plata que aquests cinc anys li van donar essent tant petit.

El 1978, en Laureano Llabrés i sa seva família van deixar es lloc de Biniparratx Gran. Es seu fill va seguir molts anys amb sa seva passió per es cavalls, fins i tot solia participar en ses carreres que es feien a s’Hipòdrom de Maó.

El 2005, en Toni “Llano” va morir de forma tràgica: en una d’aquestes carreres sa sella des cavall es va desfermar i ell va caure essent colpejat per ses potes de s'animal provocant-li sa mort, quan només tenia 40 anys.

FONT: Entrevista “Un fillet de sis anys a la qualcada de 1971”, de Toni Seguí, a S’Auba d’agost de 1998. FOTO: En Laureano Llabrés i es seu fill en Toni a ses festes de Sant Lluís de 1971. 

article de Toni Seguí Seguí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada