divendres, 11 de setembre del 2020

En Miquel de Son Putxet, Glosador. Toni Seguí Seguí


EN MIQUEL DE SON PUTXET, GLOSADOR. 
L’amo en Miquel de Son Putxet era molt caçador i solia anar a caçar conills amb sa sendera. En un canastell duia sa fura que amollava dins s’amagatall de davall terra -es cau- des conills, quan aquests volien sortir des forat quedaven atrapats dins sa sendera –uns filats- que es caçador havia posat. En Miquel també va ser un molt bon cavaller, era un mestre en manejar sa brilla i solia participar en ses corregudes que s’organitzaven en ses festes de poble, concretament li agradava fer córrer mules.
A més, a l’amo en Miquel també li agradava fer qualque glosa. Una vegada va dedicar un esquadró de set gloses a l’amo en Xim de Río de Plata, una finca vesina a sa seva, en ses quals xerra de s’afició de sa caça amb sendera que es dos compartien. Ses sis primeres gloses eren sextets i sa setena glosa, una octava Segons diu Fila-Or, ses gloses de sis mots de l’amo en Miquel estaven ben fetes, és a dir, que eren conformes a s’antiga regla de glosar: fer rimar es primer, quart i cinquè mots; i es segon, tercer i sisè. Quant a s’octava, rimaven primer, quart, cinquè i vuitè; i segon, tercer, sisè i setè.

FONT: “Coses de la terra” (1927-1936), des capellà i folklorista santlluïser Antoni Orfila Pons, Fila-Or (1884-1936). Foto: bereneta de glosadors amb Toni Rotger, Pilar Pons, Alfonso de la Llana (a.c.s.), Nanis Fortuny, Bep ‘Pipa’ (a.c.s.), Marcos Seguí i sa sonadora Niní ‘Torres’ as local de s’Associació de Vesins de Sant Lluís el 14 de setembre de 2008

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada