dijous, 2 de novembre del 2017

Maó-Ferreries. Antoni Roig i Rexart (1750-1808)



                                                   FILL ADOPTIU DE FERRERIES


BIOGRAFIA
Antoni Roig i Rexart va néixer a Maó el 7 de setembre de 1750. Va ser rector de la parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries des del 13 de setembre de l’any 1774 fins l’any 1790.  Entremig, i compaginant amb la feina de rector de Ferreries, el 1778 és nomenat Vicari General de Menorca. Després passà a ser rector a la parròquia de la població mallorquina de Felanitx, any 1790, etapa en la qual també és de destacar la fundació de la congregació de les Germanes de la Caritat, congregació estesa per molts pobles de l’illa de Mallorca.
A Ferreries es va fer càrrec de les obres de l’església de Sant Bartomeu que es van inciar l’any 1775 i que no van acabar fins l’any 1798. Com ens explica Miquel Àngel Marquès en el seu llibre “La vida quotidiana de Ferreries al segle XVIII” (de la pàgina 35 a la 39), Antoni Roig es va responsabilitzar de tenir prou recursos econòmics per dur endavant les obres abans esmentades, es van vendre algunes propietats i el recapte entre la gent del poble va ser constant durant bastant de temps.
Pel que fa a la seva formació, primer va cursar estudis al col-legi de jesuites Monti-sión de Palma i llavors a Tarragona. Va ser doctorat en Filosofia per la Universitat literària de Mallorca el 1767 i després en Teologia i ambdós drets per la Universitat d’Avinyó, el 1770. La seva creativitat literària també es de destacar, entre moltes altres,  les seves cartes pastorals dirigides als feligresos i escrites en català, els seus Sermons i l’edició crítica i comentada de la Carta circular sobre el Bisbe Sever de publicada a Palma l’any 1787. Va ser autor també de Reflexiones crítico-apologéticas sobre algunos escritos relativos a la isla de Menorca y a sus naturales.
Antoni Roig i Rexart mor a Palma el 6 de març de 1808, vuit mesos després d’haver estat nomenat canonge de Mallorca.
L’any 1991 l’ajuntament de Ferreries l’anomena Fill Adoptiu del poble de Ferreries pels anys de la seva vida dedicades a la parròquia d’aquest poble, pel seu bagatge intel-lectual i literari demostrat al llarg de la seva vida i per la seva bona praxi cristiana mostrada envers la gent de Ferreries. El seu retrat, juntament amb el degà Febrer, penja a la sala de plens d’aquest ajuntament.

BIBLIOGRAFIA
-Rebrots d’arrels centenàries, Parròquia de Ferreries, 1301-1989, Joan Bosco Faner Bagur, any 1989, pàgines 34 i 35.
-Batec de pedres centenàries, 1998, Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries, de la pàgina 55 a la 76.
-“La vida quotidiana de Ferreries al segle XVIII” (de la pàgina 35 a la 39), de Miquel Àngel Marquès, 1er premi del Concurs d’Investigació de l’ajuntament de Ferreries, bienni 1994-1995, Separata Revista Ferreries número 4, any 1997.
-Monografies ferrerienques, número 4, “Ses sis centúries”, de Llorenç Febrer Rotger, any 1990, pàgines 63 i 64.
-Monografies ferrerienques, número 7, “Humà en l’autoritat, Antoni Roig i les seves cartes d’ofici”, de Joan Bosco Faner i Bagur any 1991.

                           Compartit de senderismeferreries.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada