dilluns, 6 de febrer del 2017

Ciutadella. Bisbe Salvador. Salvador Giménez Valls


Salvador Giménez Valls
(1948)
Posats en el dia d’avui, és el setzè bisbe contemporani de Menorca, el tercer de procedència valenciana (amb Castellote i Piris) i el l’onzè de parla catalana. Fins als nostres dies ha ocupat tres prelatures: auxiliar de València, titular de Menorca i titular de Lleida. Ara mateix ens trobam, entretant, en període de Seu Vacant, sota l’administració diocesana del prevere maonès Mn. Gerard Villalonga Hellín (1958), vicari general que ha estat des de 2011.
Va ser nomenat per al càrrec de prelat menorquí el 2008, fins que, ara fa un any, va rebre el nomenat de trasllat per a Lleida amb data del 28 de juliol de 2015. Hi ha rellevat al bisbe Joan Piris Frígola, que havia estat el seu antecessor a l’illa.
Mons. Giménez Valls és natural de Mur d’Alcoi, a Alacant, nascut el 31 de maig de 1948. Estudià Filosofia i Lletres i s’especialitzà en història a la Universitat de València. Format al seminari de València entre el 1960 i el 1973, fou ordenat sacerdot el 9 de juny de 1973. Ha estat rector de diverses parròquies de València com la Santiago Apòstol d’Alborache i San Mauro, Sant Francesc d’Alcoi i el Seminari Menor de Moncada. També va ser director de l’escola Claret de Xàtiva, delegat diocesà per a l’educació i director de les sessions d’Educació Religiosa de la Conferència Episcopal Espanyola, així com de les Comunicacions Socials el 2014. El 1996 fou nomenat vicari episcopal de València.
A diferència de tots els bisbes de Menorca anteriors a ell, Mons. Giménez ja portava quatre anys de prelat en la funció de bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de València en temps del mandat d’Agustín García Gasco. Per tant, ocupà la nostra diòcesi sense haver rebut una consagració expressa per entrar a Menorca. En efecte, l’11 de maig de 2005 es féu públic el seu nomenament com a bisbe auxiliar; i rebria l’ordenació episcopal el 2 de juliol del mateix any.
El 21 de setembre de 2008, el Papa Benet XVI ens el va enviar per ocupar l’administració apostòlica de Menorca en seu vacant. Hi prengué possessió el 26 del mateix mes. Després de vuit mesos al capdavant d’administrador, fou nomenat titular el 21 de maig de 2009, l’alta dignitat de la qual en va prendre possessió l’11 de juliol del mateix 2009.
Havent transcorregut set anys d’episcopat insular, el 16 de juliol de 2015 marxà de bisbe de Lleida. El 20 de setembre de 2015 hi prengué possessió, on encara hi pastoreja. Com a bisbe titular de ple dret de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Giménez Valls és membre de la Comissió Episcopal d’Ensenyança i Catequesi.

                                                  (FULL DOMINICAL)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada