dilluns, 6 de febrer del 2017

Ciutadella. Bisbe Piris. Joan Piris Frigola



Joan Piris Frígola
(1939)
Natural de Cullera, València, hi va néixer el 28 de septiembre de 1939. Ordenat prevere el 1963, arribà a l’episcopat de Menorca el 2001, essent consagrat el 28 d’abril a mans del cardenal arquebisbe de Barcelona Ricard Maria Carles. Just set anys més tard, el 2008, va ser traslladat al bisbat de Lleida, just per fer-hi la substitució de qui havia estat el seu antecessor a la nostra illa, Mons. Ciuraneta. Però ara, arran de la seva jubilació, és bisbe emèrit, i viu instal·lat a la Residència Sant Lluís Bertran de la seva província natal.
De 1964 a 1968 féu els estudis de llicenciatura en Pedagogia a Roma; i la diplomatura en Catequètica, en el Pontifici Ateneu Salesià també de la capital italiana. Finalment, el 1971 guanyà la llicenciatura en Filosofia i Lletres per la Universitat Literària de València.
Rector de diferents parròquies valencianes, va ser vicari episcopal de l’arquebisbat metropolità entre el 1988-90 i 90-96, amb els bisbes Roca i García-Gasco. Des de 1996 i fins al 2001 va servir de rector a la parròquia del Bon Pastor de la ciutat de València. Ha publicat articles en revistes especialitzades sobre temes de pastoral familiar i pastoral urbana. Així mateix, ha publicat llibres, com ara Casarse en la fe de Jesús. Encuentros de preparación en el matrimonio, Para que tengan vida. Sugerencias de vida cristiana y propuestas pastorales.
L’1 de març de 2001 fou designat per al bisbat de Menorca, i hi va ocupar-lo durant set anys, fins al 2008. En aquest temps, es van escometre les últimes fases de la restauració final de la catedral basílica de Menorca, tot posant-nos-la en l’estat de recuperació plena del gust gòtic primigeni; i, a l’hora, desempallegant-la de l’excés ornament, per altra banda, d’escassíssim valor artístic.
El 16 de juliol de 2008, Mons. Piris féu el traslladat a Lleida, on va prendre possessió el 21 de setembre. A la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Comissió Episcopal de Pastoral (2001-2005) i, des de 2005, membre de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social, de la qual en va ser president de 2009 a 2014. Casualment, la substitució de Mons. Piris al capdavant de Lleida va ser confiada l’estiu de 2015 a Mons. Salvador Giménez Valls, aleshores titular de la diòcesi de Menorca, tot formant-se una mena de circuit més o menys regular d’ascensos dels nostres prelats cap a diòcesis catalanes (Solsona i Lleida, particularment) després d’una primera etapa en l’exercici de llurs episcopats. Així ho comprovam des de l’episcopat de Mons. Miquel Moncadas i Noguera, que fou entre nosaltres entre 1969 i 1977.


                                                 (FULL DOMINICAL)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada