dissabte, 15 de juliol de 2017

El Toro a 'Menorca vista per Josep Pin i Soler'


Aquests dies he llegit el llibret editat per Nura el 2001. Són els escrits fets sobre els seus viatges a Menorca a principi del segle XX.

Reproduiré quan parla d'El Toro:

"Un diumenge pujarem al santuari de Toro, dalt de la més alta plana rocallosa de l'illa.
Hi ahvia bon nombre de romeus, gent de molts caserius i viletes, homes i dones de condició menestrala o pagesa en majoria; alguns homes feien olor de pastors i enraonant amb uns i altres trobarem que sense ser curts de geni responien amb senzillesa, no deien paraulotes com molts catalans, eren afables, ben criats i respectuosos.

Entre uns quants ens contaren la invenció de la imatge de la Verge que allà dalt se venera: la pastoreta, los llumets, los àngels que baixen, l'avís al Prelat, la processó, la imatge que no es vol moure, etc., etc., la llegenda de quasi tots los santuaris; ens enteràrem de la gran festa que és fa cada any a la Verge en commemoració de la deslliurança de les rates. Los devots ofereixen un ciri colosal en agraïment perpetuo d'haver sigut deslliurats d'una de les nombroses plagues que flagel·laren els pobles menorquins durant la funesta anyada del 1652: glanola, eixut, febres de tota mena, les rates."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada