dimecres, 28 de setembre del 2016

El Llatzaret de Ciutadella a Cala En Busquets

Aquesta entrada recull l'aportació dels Amics de la Mar a la trobada de fotos antigues del 29/5/2016

L'entrada es pot veure aquí

Llatzaret de Ciutadella a Cala En Busquets
Quan en Joan Bagur va publicar aquesta foto a finals de febrer d’enguany, en un primer moment no li vaig donar la importància que es mereixia. No l’havia observada prou bé.
Primerament em semblava una construcció al camp,una espècie de bouer. Però hi vaig veure aigua a la part baixa de la foto, i, al fons , a la part dreta, una paret baixeta.
I quina alegria vaig tenir quan vaig comprovar que aquesta construcció era l’antic llatzeret del cala en Busquets del port de Ciutadella. I aquella paret baixeta era la paret de la cala gran de cala en Busquets.
Com sabem, un llatzeret és un establiment situat en un port on són sotmesos a revisió i a observació (quarantena ) les persones o mercaderies que, pel fet d’arribar d’un país amb epidèmia o amb malalties endèmiques, són considerades com a probable focus d’infecció.
Quan els Amics de la Mar de Menorca vam començar a cercar informació històrica del port de Ciutadella per fer-ne uns pannells expositius a la caseta de Comandància, d’aquesta construcció en sabem poques coses.

Primerament havíem vist al plànol del port de Ciutadella de 1808 dibuixat per Rafael Català, que a la punta de cala en Busquets havia posat “LAZARETO” i havia dibuixat un petit rectangle de la planta de l’edifici.



També surt al “Plano del puerto de Ciudadela” de 1896 del Depósitio Hidrográfico.

Cercant a l’arxiu municipal, vam poder constatar que l’any 1652 van començar les obres de construcció d’aquest llatzeret a cala en Busquets, però fins el 1784 (132 anys més tard) no van acabar els edificis necessaris per completar-lo. 
Mentre duraven les obres, i per fer front als problemes de sanitat existents es va edificar una caseta de control al final del moll de murada on abans atracaven els vaixells. 
Encara es poden reconèixer les restes de l’escala que anava des de la mar a la caseta, a la paret que hi ha al començament de la passarel•la de llenya, ben davant els actuals jutjats al camí de baix.
Encara hem pogut veure aquest edifici adossat a les penyes del camí de baix en fotografies del darrer terç del segle XIX.

Per això voldría destacar el valor històric d’aquesta senzilla foto, perquè la fotografia de més a prop del llatzeret que disposàvem és del 2 de gener de 1907, d’autor desconegut, quan va venir el vapor “Violeta” i va amarrar al Moll Nou. I es veia molt petit.

També el podem veure, però encara de més enfora a dues fotos, una de 1910 i una altra de 1913 de J. Camps e Hijos.


Foto de l'agost de 1923 amb la sortida del submarí A-21. El Llatzaret ja està enderrocat.
 Informació 

<><><>

Afegim aquí unes vistes de Cala En Busquests d'abans de fer la carretera actual de Sa Farola

Cala en Busquets


Sembla Cala En Busquets
Postal. Foto Joan Pons. Cala En Busquets

Cala en Busquets

Postal nº 5 CIUDADELA Cala En Busquets
 Al Fons Sa Vinyeta.

Obres per reblir les dues platgetes (sa vinyeta i es garrigó)  que hi havia a cala En Busquets


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada