dimecres, 4 de març del 2015

Ciutadella. Josep Cavaller Piris


Josep Cavaller Piris 
( Ciutadella, 1883 - Barcelona, 1951)


publicada per JOAN BAGUR TRUYOL Fotos del passat de l´illa de Menorca










                                                                 ARXIU DE BEP AL-LÈS


                                             publicada per Joan Bagur Truyol a Fotos del passat de l´illa de Menorca



                     


publicada per PABLO CARDONA NATTAFotografies antigues de Ciutadella


(ca. 1920?)






9 de juliol de 1929: Imposició de la Medalla d´Or de Ciutadella a l´apotecari Josep Cavaller Piris (ex-regidor i cronista honorari), per part de l´Ajuntament presidit per l´alcalde Jaume Guitart Fornaris. 

(comentari de Francesc Pons)

CORTESIA BEP AL·LÈS

Publicada per JOAN BAGUR TRUYOL Fotografies antigues de Ciutadella









Josep Cavaller Piris, l’apotecari Cavaller, Fill Il·lustre de Ciutadella
Avui divendres a les 20 hores, es celebrarà al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella, un Acte Institucional en memòria de Josep Cavaller Piris, l’apotecari Cavaller, on el seu nét Josep Cavaller Cavaller, pronunciarà una conferència sobre la vida del que fou cronista-arxiver honorari de l’Ajuntament de Ciutadella, creador del Museu Municipal, escriptor, i gran col·laborador del nostre setmanari, des de la seva creació al 1943 fins al 1951, any en que va morir.
L’apotecari Cavaller fou declarat Fill Il·lustre de Ciutadella, al poc de la seva mort, i el seu penja a les parets de Saló Gòtic des de 1976.
L’Ajuntament de Ciutadella, també presentará avui vespre una petita mostra dels treballs de Cavaller Piris.
En el nombre 7 del carrer de Sant Isidre va néixer Josep Cavaller Piris el 16 de gener de 1883, tercer i darrer fill del matrimoni format per Ramon Cavaller Gelabert, escultor, músic i hàbil dissenyador d’edificis, entre ells el Teatre des Born o la façana del palau del Comte de Torre Saura, a més de la desaparescuda Casa Cabrises (on avui hi ha Correus). Per mor de la mort del seu pare, el mateix any del seu neixement, després de pocs anys, amb l’objectiu de poder donar estudis superiors als seus fills, la seva mare ven la casa del carrer de Sant Isidre i es traslladen a Barcelona , on estudiarà, primer a Sarrià, i després al Col·legi de Jesús, el Batxillerat i després Farmacia. Durant la seva estada a Barcelona inicia les seves col·laboracions als mitjans de comunicació, com a corresponsal dels diaris ciutadellencs “El Vigia Católico” y “El Eco de Ciutadella”, organitzant a Barcelona un cos de redacció en el que hi participen estudiants menorquins.
La família Cavaller retorna a Ciutadella el 1907, i dos anys mes tard, el 9 de juliol de 1909, Josep Cavaller inaugura la farmacia a la plaça de la Catedral, on tot d’una es guanya la confiança i l’estimació dels seus conciutadans, participant també a la vida sociocultural de la ciutat amb conferències, participació a concursos literaris i celebracions patriòtiques, a més de fer entrada en el món de la política.
L’any 1911 aconsegueix, gràcies als seus coneixements, elaborar un pla sanitari que impedeix que l’epidèmia de còlera detectada a Italia, infècti Menorca. Un any més tard es elegit regidor de l’Ajuntament de Ciutadella. Durant el seu càrrec s’encarrega d’abastir d’aigua el poble, en millorar la difícil situació dels fabricants de calçat, en dotar de voravies i adobar molts de carrers. Aquestes iniciatives van fer que fos reelegit el 1914, ocupant el càrrec de primer tinent de batle. En aquesta època intervé en la creació del cos de bombers, en posar fonts públiques a les places cèntriques, en fundar l’escola de pàrvuls, i la inauguració de la Clínica Mezquida essent el redactor del reglament de la clínica municipal. També fou l’organitzador de la primera Festa de l’Arbre celebrada a Ciutadella, a més dels actes en memòria del Paborde Martí i Josep Maria Quadrado en els seus centenaris. Contribueix a Millores econòmiques i urbanes, entre elles la intesificació de les comunicacions marítimes, la reglamentació de la pesca de bou, la realització de campanyes d’higiene, la lluita contra l’epidèmia de grip de 1918... També restaura Sa Muradeta i crea la galeria de Fills Il·lustres.
l’arxiu històric
En produïrse el trasllat de l’Ajuntament a l’antic palau del Governador, les actuals Cases Consistorial el 1924, un dia es presenta a la farmacia una velleta que li mostra un paper per si és interessant. Cavaller comprèn que es tracta d’un document de l’Arxiu Municipal i, sense llevarse la bata blanca, es llanca al carrer i no para fins localitzar el pedacer que acabava de comprar centenars de quilos de paper vell, tot l’arxiu, per 100 pessetes. Inmediatament l’adquireix per 150 pessetes, i el fa portar a ca seva i a una altra casa del carrer de Sant Jeròni que queda plena. Segueixen mesos de feina de repassar documents i d’ordenar-los, reunint-los en lligams, fins que un altre dia entren a l’Ajuntament, en un gest admirable, que els ciutadellencs mai li podran agraïr prou. Per aquest fet, el 13 de gener de 1928 es nombrar cronista hohorari i el 5 de juiol de 1929 se li concedirà la Medalla d’Or de la ciutat.
Al llarg de la seva vida ocupà diversos càrrecs com els de inspector farmacèutic titular, director del Laboratori Municipal, director del Museu Històrico-Artístic (del que fou el seu creador), delegat representant de la Direcció General d’Arxius i Biblioteques de la província, representant de la delegació local de la Creu Rotja Espanyola, vocal de la junta local de Defensa Passiva anti-aèria i delegat local dels Ex cautivos.
Quan esclata la guerra civil, tots els treballs en bé del municipi no li serviren de res. La seva casa és violada, patint diferents registres, li confisquen els seus estudis i llibres, el tanquen a la presó de Ciutadella, des d’on es traslladat a la de Maó i al vaixell Atlante.
Acabada la guerra, reepren els seus treballs, tal vegada mes intensament que abans, i escriu algunes obres avui encara no publicades fruit del seu amor a la ciutat. Just acabada la guerra, juntament amb Josep Al·lès Quintana s’embarquen en la difícil edició de l’obra “Menorca Liberada” en uns anys on la gent not gairebé poder adquisitiu, i menys per comprar llibres, a més de les restriccións de materies primes, entre elles el paper per fer aquesta edició, que és el primer llibre publicat a Menorca, després de la guerra.
Josep Cavaller també participaria activament en la creació dels setmanaris Hondero i El Iris, el nostre setmanari, del que el seu fill major, Ramon, seria el primer director i des de 1943 fins 1951 a les pàgines del setmanari de Ciutadella apareixerien interesants col·laboracions històriques de l’apotecari Cavaller.
Josep Cavaller Piris, fou una persona molt compromesa amb la fe catòlica, i sent una predilecció especial per l’obra de Don Bosco. És cooperador salesià i a tots els congresos salesians hi troban la seva ponència. Sempre manifestà una gran devoció per Maria Auxiliadora. A la farmacia posa de manifest les seves idees cristianes, negant-se a cobrar, en moltissimes ocasions, una recepta a les famílies necesitades, o donar consells o ànims a qui ho necesitàs, tractant a tothom per igual.
A principis de l’any 1951 s’agreuja la seva malaltia i es trasllada a Barcelona. Allà és operat de càncer i a mitjanit del 24 d’abril, mor, allargant els braços en un intent d’abraçar la piràmide des Born. “Si pugués t’abraçaria”.


                     Text compartit de EL IRIS del 19 d´octubre de l´any 2001

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada