divendres, 13 de febrer del 2015

Ciutadella. Ignasi Ponsetí Vives (1914 - 2009)


Ignasi Ponsetí Vives (  Ciutadella ,1914 - Iowa, 2009 )

Trobareu més informació a Ponseti International






Una de les novetats editorials del passat Sant Jordi 2014 va ser el llibre “Ignasi Ponsetí Vives: el metge que curava fillets” de Josep Portella Coll (Ciutadella, 1955) que recupera la figura  d’un dels millors metges de la traumatologia moderna. Aquesta publicació és l’onzena biografia de refugiats republicans menorquins que es publica dins la col·lecció Llibres d’Exili, iniciada el 2010 per l’editorial Menorca Segle XX.


Ignasi Ponsetí  Vives (Ciutadella, 1914 – Iowa, 2009) era fill d’un rellotger; quan era petit la seva família es va traslladar a Mallorca i poc després a Barcelona, on estudià medicina per imposició del seu pare. Va acabar la carrera  dos dies abans de l’esclat de la guerra civil.
No milità en cap partit polític però simpatitzà amb Esquerra Republicana. Es va presentar voluntari com a metge i exercí al front en diferents  punts de Catalunya. Va marxar exiliat, primer a França i després, abans que esclatés la Segona Guerra Mundial, cap a Mèxic.
Hi ha una anècdota de la seva estança mexicana. Ponsetí va ser el metge que va certificar la mort de Trotsky després que Ramón Mercader atemptés contra ell.
L’any 1941 va marxar cap als  Estats Units on va exercir com a professor i investigador a la universitat hospital de Iowa. Allí és va especialitzar, com a metge traumatòleg, en la patologia dels peus i  desenvolupà una tècnica no invasiva per tractar els peus bots, emprada arreu del món.
Va morir als 95 anys mentre treballava al seu despatx. Enguany es compleix el centenari del seu naixement i diferents actes commemoraran aquest esdeveniment, tant a la seva Ciutadella natal com a diferents institucions d’ Iowa. La Ponseti International Association organitzarà el proper mes de juny un congrès a Barcelona en la seva memòria.
                                    
                              Compartit del blog Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada