dijous, 26 de desembre del 2013

Ciutadella, 25 de febrer, 10 i 19 d´abril de 1904


'A. MOLL CAMPS - CIUDADELA  CIUDADELA.- Llegada del batallón- cazadores de las Navas'
Arribada del Batallón de Cazadores " Las Navas nº 10 " (primera destinació) 
Dit Batalló va estar destinat com a guarnició a Menorca desde el 23 de febrer al 19 d´agost de 1904,
 per després anar a Madrid i d´allà al nord d´Àfrica .
(informació de Francesc Pons)

col·lecció de Francesc Roman

publicada pel mateix a FOTOS ANTIGUAS DE MENORCA


10 d´abril 1904. Jura de Bandera, a la Plaça des Born, als reclutes del Batallón de Cazadores de "Las Navas" (guarnició militar de Ciutadella, aquells anys): La presència del Bisbe Torres és deguda que ell amb persona va pendre el jurament als nous soldats. Aquesta Jura va tenir lloc dies abans de la visita del rei Alfons XIII, el qual debia de presidir, però la visita a Menorca és va retrasar degut a la mort de la seva avia, la reina Isabel II.
(informació de Francesc Pons)

col·lecció de n´Andreu Salord

publicada pel mateix a Fotografies antigues de Ciutadella

col·lecció de Francesc Pons

publicada pel mateix a Fotografies antigues de Ciutadella

  Afegim els interessants comentaris que en Francesc ha posat a dita publicació :

Baluart del Governador. Adornat i representant un castell amb motiu de la visita del rei Alfons XIII a Ciutadella el dia 19 d´abril de 1904. Realment el qué es veu es un decorat (Portalada, pont llevadís, torre d´enmig, escuts,etc.) muntat per el Batallón de Cazadores "Las Navas", qué era la guarnició militar que hi havia a Ciutadella aquell temps. Aquest tram de l´antic baluart, donava a la actu...al Explanada, tancant el recinte on se troba l´actual Ajuntament i el col.legi "Joan Benejam". Al cantell que dova a sa Plaça des Born, on antigament es trobava la Porta d´en Sales, també es va instalar un Arc Triunfal (també aquí s´ha publicat anteriorment sa seva foto). Tant al Baluart com el Arc, estaven il.luminats extraordinàriament amb llums de gas Acetileno.

...Si us fixau bé, es veuen un puntets blancs a la portalada i als cantells del baluart, eran els llums d´acetiléno. L´escala que també es veu, era segurament que algun soldat estava arreglant els desperfectes ocasionats per una forta ventada ocurreguda el mateix dia, abans de l´arribada del rei Alfons. En canvi, tots els adorns que hi havia al Camí de St. Nicolau van esser retirats. L´Arc Triumfal també es va salvar.


...Alguns amics del grup m´han comentat si aquesta part del Baluart o Bastió des Governador, era la que donava a sa Plaça del Born i si se veia el "banc des Putus". M´explic per situar-vos: Aquesta part donava a s´Explanada. El cantell a l´esquerra de la foto (amb la garita dalt) donava al Camí de St Nicolau i el cantell de la dreta a la Paça des Born, on estava el famós banc.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada