dissabte, 6 d’abril del 2013

Port de Ciutadella. Primera meitat del segle XX



Aquesta foto darrera diu: Foto puerto ciudadela año 1910 a 1912. Reproducida el año 1953. Foto Club Ciudadela. Gentilesa: Biel Gelabert
En Tolo Pons Fernández també l'havia publicada + informació a FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA

Gentilesa d'Andreu Salord

Com diu n'Andreu Salord, les fotografies del port on es veu el baluard sencer, són imatges idíl·liques de la Ciutadella antiga..
Col·lecció
Hidroavió que realitzava la ruta Marsella-Alger, que tan sols s'aturava al port de Ciutadella quan tenia algún tipus d'avaria. El 16 de maig de 1927 arribà un hidroavió que realitzava aquesta travessia per la ruptura d'una bugia (Col·lecció Diari Menorca). Aquest és el comentari que acompanya la foto publicada al llibre "Imatges d'un segle. Ciutadella al llarg del s. XX.
publicada per Norberto Goñalons a FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA

En Joan León explica una anecdota

Postal de finals del segle XIX
Circulada el 23/5/1903
Postal. J Camps

Port de Ciutadella. Gentilesa Andreu Salord.
publicada per Francesc Gomila Marquez a FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA


Una edició d'aquesta foto, crec que en més mala resolució, surt al llibre "El puerto de Ciudadela. Efemérides gráficas" de Juan Llasbrés Bernal. El peu de la foto diu: "El puerto desde la calle de la Brecha. Nótese el varadero existente en el actual muelle del Club Náutico (último tercio s. XIX)"... Ah! el llibret està editat el 1960.
L'amarador es va llevar el 1886.
Cortesia d'Andreu Salord. 

Els Amics de la Mar han documentat molt bé aquesta fotografia que en realitat són dues. Els detalls són tots molt interessants a FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA


Foto publicada per Andreu Salord. Ja publicada a l'Iris a la secció "La Ciudadela de ayer"
S'hi veuen tres gavarres. Les gavarres transportaven les mercaderies dels vaixells que fondejaven  defora del port (comentari d'Amics de la Mar). FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA

Publicada per Andreu Salord amb aquest comentari:

A algunes fotos antigues, d’aquestes que vaig posant aquí, encara hi tenc adossat el comentari amb el que les acompanyava per publicar-les. 
En aquesta només i vaig afegir unes paraules de Mn. Fernando Martí i Camps:

“Quan es torni fosc, el far encendrà el seu rítmic ventall de llum groga. I de les tavernes sortirà una flaire gustosa de sopa de tortuga i de caldereta d’anfós. I sonarà, no sé on una guitarra, evocant nostàlgies d’amors llunyans o cantant alegries i perills de la vida atzarosa de la mar."

FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA



El vapor Ciudadela


Durant la Segona Guerra Mundial. Publicada per Pau Gener.
Bones informacions a FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA
i també 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada