dilluns, 21 de maig del 2018

Ciutadella. Santuari de Mª Auxiliadora

Quan s'enderrocaren les muralles de Ciutadella, en el carrer del Rovell, l'any 1886, el jove sacerdot natural de Ceuta Federico Pareja Mesa, que havia conegut l'obra salesiana a Barcelona, comprà un hort amb la intenció de dedicar-lo a l'educació de la joventut ciutadellenca. El 24 de maig de 1889 es posava la primera pedra de l'oratori, que pagà de la seva butxaca. La benedicció del primer santuari dedicat a Maria Auxiliadora a Espanya s'efectuà el 15 d'agost del mateix any. El permís per edificar la façana es donà el 17 d'agost de 1892. El projecte és de l'arquitecte barceloní Enric Segnier Villavechia i el manobre fou Antoni Anglada Pons. El temple fou obert al públic el 17 d'agost de 1893.

Es tracta d'una església de petites dimensions (17 per 7 m), d'una sola nau, d'arcs ogivals, quatre per cada costat, que delimiten les vuit capelles. La volta és de canó, de perfil també ogival. L'absis, pentagonal; s'il·lumina amb cinc finestrals que porten els escuts del papa regnant Lleó XIII, del bisbe Comes, del duc d'Almenara Alta, del comte de Torre-saura, del baró de Lluriach, del senyor Francesc de Despujol i Chaves, de la casa d'Olives, del senyor de Vigo, del senyor Joan Carreras i de la casa Salort, donants de les vidrieres.

En el frontis, que acaba amb un esvelt campanar, a més d'una bella rosassa, damunt de la porta d'entrada trobam un preciós mosaic amb l'anagrama del nom de Maria.

El 26 d'octubre de 1899 arribaven a Ciutadella els primers salesians que trobaren el terreny tan ben preparat pel pare Pareja. El desenvolupament del col·legi i de totes les activitats annexes deixà prest patent la insuficiència del petit temple i el 8 de desembre de 1919 començaren les obres per eixamplar-lo. Aquestes es desenvoluparen a bon ritme i el 1922 es podia inaugurar el cambril. Però la gran ampliació que donà origen a l'actual església començà l'any 1935 amb la compra del terreny, ocupat per quatre cases que s'esbucaren el maig de 1936. Els plànols foren dissenyats per l'arquitecte de Maó Francesc Femenies. Quan ja s'havien aixecat vuit columnes del temple esclatà la guerra civil i les obres es paralitzaren. L'església és saquejada el 27 de juliol i convertida en magatzem d'objectes vells, portes, finestres, bancs... en tan gran quantitat que hi impedien l'entrada. En finalitzar la guerra civil, les obres continuaren. El nou santuari de Maria Auxiliadora es va beneir el 23 de maig de 1941.

                                          (compartit de Ajuntament de Ciutadella)




   L´arquitecte Enric Sagnier (1858-1931)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada