dissabte, 31 de març del 2018

Ciutadella. Francisca Seguí Vila, centenària, any 1913


Curiosa i polida fotografia. La primera doneta asseguda, començant per l´esquerra, és FRANCISCA SEGUÍ VILA, "Sa Centenària", coneguda també com "madona de Sa Marjaleta". Al seu costat la seva germana ANTONIA que tenia també
els 90 anys llargs . Darrera la primera hi ha la seva filla JOANA MARQUÉS, no sabem el nom de l´altra jove i la filleta, suposam que són també família .


ARXIU FAMILIAR DE DORA HERNÁNDEZ MERCADAL

publicada per la mateixa a FOTOS ANTIGUAS DE MENORCA

Aquesta és una còpia d'una foto, de la COL-LECCIÓ D´EN PEPE MAYANS.

Gentilesa de la seva família.

 El fotògraf segurament és n'Hernando ja que sembla un enquadrament més ampla d'una ja publicada
El que aporta a més de la visió més ampla, és que en Pepe hi té anotat que és sa Contramurada/Puríssima.


7 d´abril de 1913. La centenària era na Francisca Seguí i Vila, coneguda popularment per "Madòna de Sa Marjaleta". Va morir el 17 de juliol de 1914, a l´edat de 101 anys, 3 mesos i 10 dies.

 A la foto podem veure a la centenària i la seva germana en el cotxo de cavalls del Comte de Torresaura, on després d´una missa i solemne "Te Deum" a l´esglèsia de St. Francesc, va esser passetjada per els carrers de Ciutadella, acompanyada per familiars,autoritats i sa Banda Salesiana.
 Al darrera podem veure el seu net Mn. Rafel Bosch Ferrer, Dª. Mª Pilar Ponsich de Sarriera, comtesa consort de Torresaura i marquesa de Moyá de la Torre, al seu marit D. Bernat-Ignasi de Olives y de Olives, comte de Torresaura, al canonge Dr Gabriel Vila i s´alcalde de Ciutadella Gabriel Saura Rével.


Com a curiositat ,voldria afegir que la mare de Francisca Seguí, Antònia Vila, va morir als 99 anys i 8 mesos. I la seva germana Antònia va morir amb 98 anys, 1 any desprès d´ella. Una altra curiositat és que era nebodera per part de mare del primer bisbe de Menorca (desprès de la restauració de la diòcesis) Antòni Vila i Camps. I també va esser l´avia del prevere, erudit i historiador Mn. Rafel Bosch Ferrer.

(comentaris de FRANCESC PONS a una publicació que ja no és al facebook)






  En aquesta preciosa imatge podem veure com estàn arribant a l´esglèsia de Sant Francesc per a la celebració de la missa.
Hi ha un munt de detalls en aquesta imatge a mirar...   l´enmacat del terra , el fiet que està aguantant un catre per anar a missa, una mare que té un fiet al braç i aquet porta una cervellera al cap... si seguiu mirant , segur que trobau molts detalls més. Les persones que guaiten a l´esquerra de la imatge, ho fan desde la Casa Cabrises.


                                                              CORTESÍA DE NINA GELABERT

                                               Joan Bagur Truyol a ‎FOTOGRAFIES ANTIGUES DE CIUTADELLA 
                           Joan Bagur Truyol a ‎Fotos del passat de L'illa de Menorca en fa una altra publicació.








Publicada per n´ANDREU SALORD FOTOS ANTIGUAS DE MENORCA








Publicat per JOAN BAGUR TRUYOL a Fotos del passat de l´Illa de Menorca


de la col·lecció de JOAN ESTELRICH MAIMÓ


D’aquesta coneguda fotografia, que ja havíem mostrat fa anys i on hi surt la centenària de 1913 amb el capellà Mn. Rafael Bosch Ferrer, me n'ha donat més informació en Sisco Moll Faner: el fillet que hi surt és l’amo en Pau d’Algaiarens, Pau Bosch. (Andreu Salord)


Aquesta foto i peu de foto surten a "Ilustración Católica La hormiga de Oro" del 19/4/1913



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada