dimarts, 20 de setembre del 2016

Maó. Frederic Erdozain


Frederic Erdozain, nascut a Maó l´any 1908


Biografia

Poeta, actor i autor teatral. Com a actor, s'havia format en el si de l'Acadèmia de Sant Estanislau de Kotska, de Maó. Després passà a formar part de la companyia Plus Ultra i, finalment, del quadre dramàtic de l'Orfeó Maonès. També va fer, durant un breu període de temps, d'actor professional a Barcelona. Assolí la màxima popularitat amb la seva adaptació teatral de "Viatge tràgic de l'amo en Xec de s'Ullastrar", la coneguda novel·la costumista d'Àngel Ruiz i Pablo. Aquesta adaptació va ser premiada en un concurs de Ràdio Popular de Ciutadella i estrenada en aquesta ciutat el 6 de febrer de 1961, poc després de la mort de l'autor. L'estrena va anar a càrrec de la companyia de Josep Delfí Serra. Després, el 21 d'abril del mateix any, la representà l'Orfeó Gracienc de Barcelona. També compongué, entre el 1958 i el 1960, el llibret de l'opereta "Viatge reial", del mestre Deseado Mercadal, que va romandre inèdita i no s'arribà a estrenar fins al 1986, a càrrec de la companyia de l'Orfeó Maonès. Amb el mestre Jaume Calafat, va escriure el llibret de la sarsuela en dos actes i quatre quadres, en vers, "La Hidalga", estrenada també per l'Orfeó el 9 de febrer de 1944, al teatre Principal de Maó. Una setmana més tard, en el mateix escenari estrenà la seva comèdia en tres actes "El descubrimiento de América o El gesto de Larraza". Deixà inèdites les obres "Una estrella dins el mar" i "Margalida passeja per un jardí".

Font: Diccionari de teatre a les Illes Balears. -- Palma : Govern de les Illes Balears, 2003 


Bibliografia

Com un vol de falcons : poesia

Homenaje póstumo

L'Amo en Xec de S'Uastrar : Comedia en tres actes, es segón dividit en dos quadres. Adaptació teatral de sa novel.leta da Angel Ruiz y Pablo "Viatge trágic de l'Amo en Xec de S'Uastrar

Viatge reial : sarsuela en tres actes 


Compartit de http://www.bibliomenorca.net/




Any 1958. Jocs Florals

Fotògraf: HERNANDO



Entregant sa flor natural dels jocs florals fets en llengua catalana de Menorca a Frederic Endorzain, autor del poema "Com un vol de falcons" i també de l'adaptació teatral de l'obra de Ruiz i Pablo "L'amo en Xec de s'Ullastrar".

Era el mes de juliol, per a celebrar els 400 anys de l'atac i resistencia "usque ad mortem" a l'armada turca de Mustapha Piali. 
                                                                                    (comentaris d´en BEP AL-LÈS)

Imatge publicada per JOAN BAGUR TRUYOL a Fotos del passat de l´Illa de Menorca


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada